Pendelbuscijfers 2021 tonen verschuiving in woon-werkverkeer

Gemiddeld 283 pendelaars per dag. Zoveel pendelaars maakten in 2021 gebruik van de Pendelbus Haven van Antwerpen voor hun woon-werkverkeer. De Pendelbus registreerde in totaal 72.214 daggebruikers, goed voor 142.076 ritten.  Daarmee noteert de Pendelbus wel een terugval van 12% tegenover 2020.

De terugval is enerzijds te wijten aan de veiligheidsmaatregelen tegen COVID 19 die gedurende de eerste jaarhelft nog van toepassing waren. Anderzijds nemen heel wat bedrijven in de haven mobiliteitsinitiatieven waarbij de (elektrische) fiets voor woon-werkverkeer gepromoot wordt. Ook de in 2018 geopende haltes van DeWaterbus in Zwijndrecht en Kallo spelen hierbij een rol.

Pendelbus blijft interessant alternatief

Toch blijft de Pendelbus een relevant vervoersmiddel voor wie in de haven van Antwerpen werkt. Zeker met de impact van de Oosterweelwerken op de verkeersdoorstroming. Bovendien loopt sinds 2020 een proefproject in samenwerking met De Lijn, Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, Katoen Natie en enkele uitzendkantoren. Pendelaars kruisen de Schelde met de bestaande tramverbindingen en stappen op P+R Melsele over op de Pendelbus richting hun eindbestemming in de Waaslandhaven.

Heb je vragen of suggesties? Of wil je een probleem melden? Dat kan!
Dat de overheadkosten (personeels-, brandstof- en onderhoudskosten) voor vervoersmaatschappijen dit jaar enorm gestegen zijn, is een open deur intrappen. Daarom wordt er vanaf oktober 2022 een wettelijke indexaanpassing toegepast op de facturen van onze vervoerders, zoals voorzien in de contractuele voorwaarden van de gunning. Dit betekent concreet dat de uitgaven voor het Pendelbus-project stevig gestegen zijn.